Get Adobe Flash player

Keresés

Webkamera


Kapcsolatok

Bugaszegi horgásztó
Cornus Kert

Vinter-Tech Kft.

Balatoni halfajok

A Balatonban 41 halfaj él. A leghíresebb a fogassüllő, köves tófenéken érzi igazán jól magát. Áprilisban ívik, amikor a víz hőmérséklete eléri a 10-12 fokot. Nem annyira a sekély, inkább a 2-3 m mély vizet kedveli. Itt rakja le ikráit is, melyet a hím napokig őriz.

Mióta a Balatonban kevés a hínár, a pontyállomány erősen megcsappant. A hínárfélék csökkenésével ívóhelye beszűkült, ezért a pontyot mesterségesen is telepítik.

A balatoni horgászok horgára leggyakrabban keszeg akad. Ez a halfaj íváskor a parti helyeket keresik fel. Ikráik a kövekhez tapadnak A kárászfajok is szaporodóban vannak.

Parti zónában ívik a csuka is.

A Balaton legnagyobb testű hala a harcsa, ragadozóhal.

Az angolnát a 60-as években kezdték betelepíteni. Ragadozó hal, húsa ízletes.

A Magyar Tenger egyik legősibb hala azonban a garda, a pontyfélék családjába tartozik. Teste karcsú, ezüstös, kb. 20-25 cm. A garda nagy csapatokban az ősz végén ér - mélyebb vizet keresve- a tihanyi-kútba, vagy annak környékére.

A busát az algák kiszűrése miatt telepítették be a Távol-Keletről. Még 50 kg-ot is elérheti a súlya. A növényevő amúr véletlenül, a zalaszentgróti halastavakból került a Balatonba.

 


Időjárás

Felhőkép
Hőtérkép
Széltérkép
Időjárás előrejelzés
Forrás: Időkép